Soorten speelgoed

Spelen is goed voor de ontwikkeling
Goed speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat spelen ook belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Het helpt het kind later bij het leren lezen, rekenen en het verkrijgen van (ruimtelijk) inzicht. Ook is samen spelen een belangrijke voorwaarde om later goed samen te kunnen werken.

Bij ons in de speelotheek staat een grote hoeveelheid speelgoed. Om de collectie overzichtelijk te houden, hebben wij het speelgoed ingedeeld volgens de speelgoedschijf. De categorieën van de speelgoedschijf sluiten aan op de lichamelijke, sociaal-emotionele en verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Ideeën om zelf aan de slag te gaan met alle elementen uit de speelgoedschijf lees je in de folder Spelmateriaal per ontwikkelingsgebied.

Hier vind je een overzicht van het speelgoed van Speelotheek Pinoccio. Elke categorie geeft een indicatie aan voor de ontwikkeling waar je kind behoefte aan heeft. De eerste letters van de speelgoedcode geven aan in welke subcategorie het speelgoed valt.

Verstandelijke ontwikkeling:
BC = Bouw en Constructie (bijvoorbeeld Duplo, Kapla, treinbanen en Smartmax)
TD = Taal, Denk en rekenspellen
P = Puzzel en Loco

Lichamelijke ontwikkeling:
BM = Bewegings Materiaal (buitenspeelgoed, bijvoorbeeld skateboards en rolschaatsen)
Z = Zintuigelijk materiaal

Sociale emotionele ontwikkeling:
G = Gezelschapsspellen
PC = Computer
C = Creativiteit en expressie (bijvoorbeeld muziekinstrumenten en knutselspullen)
F = Fantasie (bijvoorbeeld poppenhuizen, hijskranen en keukentjes)
D = Dreumescollectie (0 – 2 jaar)